האם שתיית חלב של מין ביולוגי אחר יותר ‘טבעית’ מאשר נטילת תוסף B12? חשוב מכך, איזו פעולה מהשתיים יותר מוסרית?
מאת אשלי קפס
11 לאפריל 2014
חשבו על התרחיש התיאורטי הבא: נניח שיש כדור פלא, שאם כולם יטלו אותו הוא ימנע ממיליוני כלבים וחתולים נטושים לסיים את חייהם בכלובים בודדים ולמות מבולבלים ומפוחדים על שולחן הרדמה קר. אם כולם יטלו את כדור הפלא הזה, כמעט לא יהיו כלבים וחתולים עזובים ויופסקו ההמתות בבתי המחסה. אם רק חלק מהאנשים יטלו את הכדור עדיין יהיו כלבים וחתולים משוטטים אבל מיליונים פחות מקודם. אם רק את תטלי את הכדור, או אתה, אזי 200 כלבים וחתולים פחות יוולדו ויומתו בדרך זו כל שנה. האם תיקחו את הכדור?
בואו נניח עכשיו שהכדור הזה אינו רק כדור פלא שיכול למנוע את סבלם של כלבים וחתולים עזובים, נניח שהוא ויטמין חיוני לגופנו, נקרא לו ויטמין V. ונניח שאנשים רבים סובלים ממחסור בויטמין הזה ונוטלים אותו כתוסף בלי קשר לדיאטה שלהם, ונניח שמומלץ לכל אדם מעל גיל 50 לקחת אותו. נטילת ויטמין V לא כרוכה בסכנה בריאותיות, לא גורמת לעודף ויטמין V בגוף, ו-100 טבליות, או אספקה ל-3 עד 6 חודשים עולה בממוצע 5$. האם תיקחו כדור ויטמין V?
הסתכלות חדשה על B12 וטבעונות
בעוד שאין תרופת פלא לגורלם המר של מיליוני כלבים וחתולים עזובים, והפתרון הוא סגירת תעשיות ההרבעה של חיות מחמד, תוסף B12 הוא סוג של כדור פלא למיגור הסבל הנורא וההרג של מיליארדי בעלי חיים בכל שנה: 60 מיליארד פרות, חזירים, תרנגולים, תרנגולי הודו, כבשים ועיזים מולדים לצורך מטרה אחת ויחידה – להישחט.
למרות “הפלא” הזה נטילת B12 נתפסת לפעמים כעקב האכילס של הטבעונות, ולא כְּדרך הקלה לכל אחד מאתנו להפחית אינסוף סבל בעולם.
ויטמין B12 הוא חומר התזונה החיוני היחיד שלא ניתן לקבלו מצמחים או מאור שמש. הוא קריטי לתפקוד תקין של המוח והעצבים ויש לו תפקיד בבניית החומר הגנטי ובמטבוליזם של התא.
יש הטוענים שמאחר שויטמין B12 לא מיוצר על ידי צמחים, תזונה טבעונית היא “לא טבעית” ולכן הסיבות המוסריות לטבעונות למעשה מוליכות שולל. אבל יש במחשבה הזאת כמה שגיאות.
B12 לא מיוצר על ידי צמחים או בעלי חיים.
אמנם צמחים לא מייצרים B12, אבל גם בעלי חיים לא מייצרים אותו. B12 מיוצר על ידי חיידקים שחיים באדמה ובמעיים של בעלי חיים כולל בני אדם. חיידקים אלה משתמשים ביסוד הכימי קובלט כדי לייצר B12. בבני אדם ובחיות אחרות החיידקים נמצאים בסוף מערכת העיכול, בקצה המעי הגס במקרה שלנו, ולכן ה- B12 שהם מייצרים אינו נספג אלא מופרש בצואה שבה הוא נמצא בשפע.
במחקר שנערך בשנת 1959 נמצא שלקהילת הטבעונים באירן אין מחסור ב- B12 על אף שאינם נוטלים תוסף. החוקרים היו מופתעים עד שהתברר שהאנשים האלה מגדלים ירקות באדמה שמדושנת בקומפוסט מהפרשות אדם (1). מחקר אחר מצא שמספר חיות אוכלות מעט צואה שלהן כדי לקבל B12 (2). לדוגמה, ארנבים, אופוסומים ושרקנים מייצרים שני סוגים של צואה: כדור קשה בשעות היום שהם משאירים מאחוריהם, וכדורים רכים יותר ועשירים ב- B12 המיועדים לצריכה לילית.
הסברה המקובלת היא שבעולם הלא-מתועש זיהום מהאדמה או מהפרשות מוסיף כמויות קטנות של B12 למאכלים מן הצומח, שמספיקות כדי למלא את הצורך ב-B12 אצל אנשים שאינם אוכלים מן החי, או חיים באזורים בהם מזון מהחי אינו חלק משמעותי מהתזונה. בעולם המתועש לעומת זאת שיטות הסניטציה יחד עם דלדול חמור של המינרלים באדמה כתוצאה מהדברה ועיבוד יתר, ביטלו את המקור הזה לויטמין B12, כשם שחיים בין קירות כמעט ביטלו את אור השמש כמקור הטבעי לויטמין D.
רוב חיות המשק אינן מקור טבעי לויטמין B12
לפרות, כבשים ושאר מעלי הגירה יש חיידקי B12 בתא הראשון בבטן בת-ארבעה התאים שלהם, ובסביבתם הטבעית הם יכולים לספק לעצמם B12 כל עוד יש די קובלט באדמה שבה הם רועים. בעלי חיים צמחוניים שאינם מעלים גירה, כדוגמת פילים, משיגים B12 מעפר ושיירי צואה שנכנסים לגופם עם העשב והצמחים שהם אוכלים. תרנגולים ועופות אחרים קולטים את ה-B12 מהאדמה ומחרקים. ה-B12 מאוחסן בכבד ובשרירים של החיות הללו, וחלק יועבר לחלב ולביצים שלהם. על כן בטבע בעלי חיים קרניבורים ואומניבורים יכולים להשיג B12 על ידי אכילת חיות אחרות. לעומת זאת, חיות התעשייה לא ניזונות מתזונה טבעית, רובן כלואות במשך חלק או לכל חייהן והן מקבלות תוסף B12 או קובלט במזון שלהן (3,4). (קובלט הוא היסוד הנחוץ עבור הסינתזה של B12 אצל מעלי הגירה, ובכל ארצות הברית מומלץ להוסיף קובלט לכל מעלי הגירה). למעשה, רוב ה-B12 הסינטטי בעולם (55%-90% בהתאם למקור) נצרך על ידי חיות משק (5,6). אפילו חיות “אורגניות” ורועות מקבלות תוסף B12 או קובלט. בשורה התחתונה בשר, ביצים ומוצרי החלב בחברה המתועשת אינם מקור “טבעי” ל-B12 יותר מאשר כדורי B12 או מזונות מועשרים ב-B12. בשני המקרים ה-B12 מגיע מתוסף שמיוצר במעבדה.
האם שתיית חלב אם של חיה אחרת טבעית יותר מאשר נטילת תוסף B12?
נראה שהשאלה האם תוסף B12 הוא “טבעי” או לא היא השאלה הלא נכונה. האם טבעי ליטול אספירין עבור כאב ראש? האם רפואה היא טבעית? מה בקשר לתוספי ויטמינים אחרים כדוגמת ויטמין D? יותר ממיליארד בני אדם סובלים מחוסר בויטמין D. אנשים מגבילים את החשיפה שלהם לשמש כדי להתגונן מפני סרטן העור, ובדפוס החיים המודרניים רוב אוכלוסיית העולם מבלה את עיקר זמנהּ בין קירות. בנוסף, אוכלוסיות מסוימות חיות באזורים של קרינת שמש נמוכה, האם אנשים אלו לא צריכים לקחת תוסף ויטמין D?
אלה המתעקשים כי טבעונות אינה טבעית בגלל הצורך ליטול תוסף B12 חייבים לשקול האם יש משהו טבעי בפרקטיקות התעשייתיות של רבייה ומניפולציה גנטית על מיליארדי של חיות כדי לשעבד ולהרוג אותן. האם יכול להיות משהו פחות טבעי מאשר עיבור בכפיה של נקבות של מינים אחרים והריגת התינוקות שלהן על מנת לשתות את חלב האם שנועד להם?
השאלה החשובה יותר מהאם הפרקטיקות האלה טבעיות, היא השאלה האם הן מוסריות. כשאנו מעבירים את הסוגיה ממה טבעי אל מה מוסרי, כל ההתחבטויות לגבי מה ונכון לעשות מתבהרות. האם מוסרי לגדל יצורים בעלי רגש לקיום שמטרתו הבלעדית היא הריגתם עבור הבשר שלהם וההפרשות שלהם שאין לנו שום צורך חיוני בהם? האם מוסרי להזריע בכפיה נקבות ולגזול את התינוקות שלהן כדי שנוכל לעשות גלידה מחלב האם שלהן? כמובן שלא.
תוספי B12 מומלצים עבור כל מי שעבר את גיל 50
אם הוספת B12 עוזרת לנו לבטל בקלות פגיעה והריגה של מיליארדי בעלי חיים, מה הסיבה לא לעבור לטבעונות וליטול תוסף B12? קל וחומר שממילא מומלץ לאנשים שחצו את גיל 50 ליטול תוסף B12 (ראו את קווי ההנחיה התזונתיים של ארצות הברית US Dietary Guidelines). הסיבה היא שרוב המקרים של מחסור ב-B12 אינם קשורים כלל לתזונה; הם נובעים מדלדול הקיבה, מה שמוביל לירידה בכושר הספיגה של B12 ממאכלים(7). כאחד מתוך 100 אנשים ייפתחו חוסר B12 בגלל דלדול הקיבה עד לגיל 60(8).
B12 סינטטי נספג טוב יותר מ-B12 המגיע ממזון מן החי
אפילו משרד החקלאות האמריקאי, שהוא התומך הגדול ביותר של תעשיית בעלי החיים באמריקה, ממליץ על תוסף B12 מסוג סינטטי, ומציין שהוא נספג טוב יותר מאשר B12 ממזון מן החי. הקטע הבא לקוח מהאתר שלהם nutrition.gov:
ראוי שאנשים מעל גיל 50 יצרכו ויטמין B12 בצורתו הגבישית, כלומר, ממאכלים מועשרים (כגון דגני בוקר עשירים) או כתוסף.
שימו לב כי לאנשים מבוגרים יותר יש לעיתים יכולת פחותה לספוג ויטמין B12 ממאכלים. עם זאת, ויטמין B12 גבישי, סוג הויטמין שנעשה בו שימוש בתוספים ובמזונות עשירים, נספג הרבה יותר בקלות.
כמה B12 נחוץ לאדם?
למרות שאנו זקוקים רק לכמות קטנה של B12, מחסור בויטמין זה עלול להוביל לאנמיה ופגיעה עצבית בלתי הפיכה. מומלץ למבוגרים לצרוך 2.4 מיקרוגרם ביום של B12. נשים בהריון צריכות לקבל 2.6 מיקרוגרם, ונשים מניקות 2.8 מיקרוגרם. לא התגלה כי צריכה רבה של B12 מזיקה.
מומחים מובילים בתחום בריאות הציבור וועדות ממשלתיות בכל העולם מסכימות כיום כי תזונה טבעונית מאוזנת היא בטוחה ובריאה עבור כל שלבי החיים, ושתזונה מן הצומח ללא כל מזון מהחי יכולה להעניק יתרונות בריאותיות משמעותיים, כולל ירידה במקרי השמנת יתר, סוכרת, לחץ דם גבוה, כולסטרול גבוה, התקף לב, שבץ, וחלק מסוגי הסרטן.
Source: B12: A Magic Pill, or Veganism’s Achilles Heel?
מקורות:
(2) ibid.
(3) Stewart, Lawton. “Mineral Supplements for Beef Cattle.” http://www.caes.uga.edu/publications/pubDetail.cfm?pk_id=7650
(4) Poultry News, Vitamin B12 Deficiency http://www.poultrynews.com/New/Diseases/Merks/207022.htm
(5) Bruno Kaesler (2005), “Vitamins: 9. Vitamin B12 (Cyanocobalamins)”, Ullmann’s Encyclopedia of Industrial Chemistry, Weinheim: Wiley-VCH
(6) Dr. Jennifer Rooke, Do Meat-Eaters Need Vitamin B12 Supplements?
(7) Physicians’ Committee for Responsible Medicine, Don’t Forget Your Vitamin B12
(8) Victor Herbert (1988). “Vitamin B-12: plant sources, requirements, and assay.” American Journal of Clinical Nutrition 48 (3 Suppl): 852–8.